P39: Biološki laboratoriji v Ukrajini in drugod?

Piše Domen Gorenšek

Leta 2005 sta na obisk v Kijev prišla dva ameriška senatorja. Richard G. Lugar in Barack Obama, kasnejši predsednik ZDA. Pri ukrajinskih oblasteh sta posredovala glede podpisa sporazuma med Pentagonom in ukrajinskim ministrstvom za zdravje. Skladno s tem sporazumom se je Pentagon zavezal vložiti 500 milijonov dolarjev za izgradnjo bioloških laboratorijev v Ukrajini in za namen dviga standarda varnosti v dvajsetih ukrajinskih veterinarskih postajah (?!).

Nekdanji ukrajinski premier Mykola Azarov, ki je svoj položaj zasedal pod predsednikom Viktorjem Janukovičem, je že pred časom spregovoril o dejavnostih bioloških laboratorijev ameriškega obrambnega ministrstva na ozemlju svoje države. Odločitev o začetku sodelovanja je sicer po posredovanju omenjenih senatorjev, sprejel že kabinet Julije Timošenko, podpis sporazuma med ameriškim obrambnim ministrstvom in ukrajinskim ministrstvom za zdravje o ustanovitvi bioloških laboratorijev pa je bil nato tudi formalno podpisan avgusta 2005, v času mandata takratnega prozahodno usmerjenega ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka.

Od leta 2005 so tako Združene države Amerike ustanovile številne biološke laboratorije v Odesi, Vinnici, Lvovu, Hersonu, Ternopilu in v drugih krajih v Ukrajini. Dejansko gre za biološke laboratorije ameriške vojske. Po nastopu vlade pod vodstvom Azarova leta 2010, so se pričela pogajanja z ZDA o tem vprašanju. Leta 2012 se je Kijev z ZDA začel pogajati bodisi o odobritvi dostopa ukrajinskim znanstvenikom v te centre ali o njihovem popolnem zaprtju. Ker s strani ZDA ni bilo nikakršnega interesa po dogovoru, je leta 2013 uradni Kijev ameriški vladi poslal uradno pismo, v katerem je napovedal prekinitev sporazuma in zaprtje teh laboratorijev s 01.01.2014. Veste, kaj se je zgodilo leta 2014? Državni udar. Majdan, ki so ga dejansko organizirale ZDA in sicer zgolj osem mesecev pred rednimi predsedniškimi volitvami. Po državnem udaru in prevzemu oblasti prozahodnega dela ukrajinske politike, je položaj ukrajinske ministrice za zdravje prevzela kar ameriška državljanka Ulana Suprun, ki je ta položaj zasedala vse do leta 2019. Tako so namesto zaprtja, ti laboratoriji v Ukrajini še naprej nemoteno delovali.

Azarov tudi ugotavlja, da še danes ni znano, za kakšne namene so bili ti biološki laboratoriji ustanovljeni, saj so vse njihove dejavnosti tajne, ukrajinski državljani pa v njih ne smejo opravljati dela.

Kaj se zdi ob vsem tem nenavadno? Zagotovo najprej že dejstvo, da sta sporazum podpisala ameriško obrambno ministrstvo (Pentagon) in ukrajinsko ministrstvo za zdravje. Nadalje se zdi neverjetno, da po Majdanskem puču in utrditvi moči prozahodnih sil v ukrajinski politiki, ministrstvo za zdravje prevzame kar tuja državljanka, v konkretnem primeru državljanka ZDA. Ne nazadnje se zdi vsaj malce nenavadno tudi dejstvo, da suverena in neodvisna država, ki ima v mislih dobrobit svojih državljanov dopusti, da se v vprašanja biološke varnosti prebivalstva, na njenem ozemlju brez vsakršnega nadzora spušča tuja velesila.

Več si preberi na naslednji povezavi – BIOLOŠKI LABORATORIJI V UKRAJINI IN DRUGOD? – Platforma39 (domengorenseklaw.com)

error: Opozorilo: Vsebina je zaščitena !!
Deli s prijateljem